Ikan Siakap Kukus Halia

Ikan Siakap Kukus Halia


Bahan-Bahan

  1. 1 ekor Ikan Siakap – di bersih dan kelar sedikit
  2. 2 inci Halia – di hiris halus
  3. 3 biji Bawang merah – di hiris halus
  4. 2 ulas Bawang putih – di hiris halus
  5. 10 biji Cili Padi – dipotong atau di titik
  6. daun ketumbar (dihiris)
  7. daun bawang
  8. 1/2 btng Lobak merah – di hiris memanjang
  9. 2-5 Cendawan shitake – di hiris halus
  10. 1 biji Air limau nipis
  11. 2 sudu besar Sos Tiram
  12. 2 sudu besar Kicap Cair
  13. 1 sudu kecil Gula
  14. 4 sudu besar Air


Cara penyediaaannya:


  1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
  2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
  3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.
  4. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.

Komentar