Asam Pedas Ikan Kembung
sources fb |
Bahan-bahannya
- 3-5 ekor ikan kembung ( disiang dan dibersihkan)
- 10-20 cili kering ( dikisar)
- 1 labu bawang besar ( dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia ( dikisar)
- 1/2 inci kunyit (dikisar)
- sedikit belacan ( option)
- 2 biji Tomato ( di kisar)
- sedikit daun kesum
- 4-8 biji bendi
- Air asam jawa/asam gelugur/air limau nipis secukupnya
- garam, gula & perasa.
Cara membuatnya
- Tumis bahan kisar dan belacan ( jika suka) kecuali buah tomato hingga naik minyak.
- Masukkan buah tomato kisar, air asam jawa dan air secukupnya.
- Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan bendi.
- Apabila ikan masak sesuaikan rasa dan last masukkan daun kesum.
- Kacau seketika dan angkat.
Komentar
Posting Komentar